Geprikkeld door de natuur

Geprikkeld door de natuur

"Geprikkeld door de Natuur"

Binnenkort verschijnt onze eerste blog!

Een toevallige ontmoeting met de Hop.

Op ontdekking door de natuurPosted by Marc Fourier Wed, September 12, 2018 15:37:38
Vandaag, tijdens een korte wandeling, op zoek naar wat innerlijke rust, was hij daar....de hop oftewel Humulus lupulus. De ene keer al liggend en/of hangend over een omheining, de andere keer zich klimmend en omhoog wurgend langsheen een meidoorn. Men zegt dan ook al wel eens "net zoals een wolf zijn prooi wurgt". "Lupulus" zou dan ook afkomstig zijn van "lupus" wat net zoveel betekent als "wolf".

Maar goed, vandaag kwam deze "wolf" geheel onverwacht en zeer rijkelijk op mijn pad terecht, en ik besloot dan ook om wat van deze mooi ogende hopbelletjes te plukken.
Meteen een test, want vroeger werd er wel eens verteld dat hoppluksters nogal eens last hadden van slaperigheid...want je weet het of niet, onze hop heeft ondermeer kalmerende en slaapwekkende eigenschappen. Dus als je als eens wat last hebt van zenuwachtigheid, rusteloosheid, spanning,... en hierdoor maar moeilijk de slaap kan vatten dan zou je voor het slapengaan 1 tas thee (infuus) kunnen drinken van gekneusde hopbellen. Je neemt hiervoor 1 eetlepel of 0,5 g gekneusde hopbellen per tas, overgiet dit met het aan de kook gebrachte water (enkele tellen laten afkoelen), en laat dit vervolgens 5 minuten trekken. Nog even afzeven en klaar!
Ben je nu niet meteen te vinden voor de smaak van deze thee dan kan je altijd nog wat andere kruiden aan toevoegen zoals bijvoorbeeld: een klein beetje Citroenmelisse (Melissa officinalis), Echte valeriaan (Valeriana officinalis) of Echte lavendel (Lavendula angustifolia),.... Let wel even op dat je spaarzaam omspringt met het toevoegen van lavendel om te voorkomen dat je blijft zitten met een zeepsmaak in je mond.
En als kruidenthee (infuus) nu toch niet echt je ding is, bestaat er ook nog zoiets geweldigs als een hopkussentje.
Hoe dat werkt kan je lezen in een volgende blog.