Geprikkeld door de natuur

Geprikkeld door de natuur

"Geprikkeld door de Natuur"

Binnenkort verschijnt onze eerste blog!

Recepten met Kweepeer

Kruidenverwerking & receptenPosted by Marc Fourier Mon, October 29, 2018 13:09:53

In opvolging van mijn vorige blog, kan je hier enkele receptjes met kweepeer terug vinden. Vorig jaar waren de kweeperen eerder zeldzaam te vinden, maar gelukkig is dat dit jaar wel even anders, en zijn ze overvloedig aanwezig. Ook nu nog worden kweeperen aangeboden en heb je nog even de kans om ermee aan de slag te gaan.

Doe je dit, vergeet dan zeker ook niet te genieten van de heerlijke geur die je keuken in korte tijd zal vervullen, en je instant gelukkig maakt. En deze magie zal alleen nog maar groter worden wanneer je een dag later, bijvoorbeeld kan genieten van je eigen "gouden" klompje op je boterham!

Kweepeerconfituur

Wat heb je nodig?

1,5 kg kweeperen (ongeschild)
1 kg confituursuiker (1 kg suiker op 1 kg fruit)
2 eetlepels citroensap
water
eventueel pectine of agar agar (indien het eindresultaat nog niet de gewenste dikte heeft)

Het nadeel van deze confituur is dat er met suiker wordt gewerkt, dus indien er iemand suggesties heeft om dit te vermijden, maar met als resultaat toch een lekkere confituur, hoor ik het graag!

Hoe ga je te werk?

Wie nog nooit een kweepeer van dichtbij heeft gezien of aangeraakt, zal wellicht merken dat de kweepeer is gehuld in een jasje van precies wel donzen haartjes. Ze zullen er niet zo blij mee zijn, maar voor aleer de kweeperen kunnen gaan genieten van een koude douche, zullen zij even van dit donzige jasje moeten worden ontdaan.

Dit doe je het best door over de kweeperen heen te wrijven met bv. een keuken-handdoek. Je zal zien dat de donzige haartjes verdwijnen als sneeuw voor de zon. Tijd om de kweeperen te spoelen onder de waterkraan, en ze nadien (met schil) te verdelen in 4 delen.

Om het nog wat makkelijker te maken hoef je zelfs het klokkenhuis met pitjes niet te verwijderen. Doe je dit liever wel, hou ze dan toch even apart om er later een Kweepeerpittengelmee te maken. Nog even de poepjes en hoofdjes van de kweeperen verwijderen, waarna het tijd is geworden voor de volgende stap.

Het volgende wat je doet is je delen kweepeer in schijfjes snijden van ongeveer 5 mm dikte. Vervolgens is het tijd geworden om je kookpot naar boven te halen.

Doe je kweepeerschijfjes in de kookpot en zet ze vervolgens net onder water. Voeg nog even de eetlepels citroensap toe, en breng dit aan de kook.... (geniet ook even van de lekkere geurtjes in je keuken). Laat dit dan nog even zachtjes doorkoken gedurende ongeveer 1,5 uur met het deksel op de kookpot. Hou er ook wel even rekening mee dat de kooktijd o.a. zal afhangen van de rijpheid van de peren en de dikte van de schijfjes.

Wanneer je merkt dat de kweeperen net niet uit elkaar lijken te vallen, is het tijd geworden om je kookpot van het vuur te halen.

Zet je kookpot nu op een min of meer frisse plaats en laat gedurende een nachtje (ongeveer 12 uur) rusten.

De volgende morgen....

is het tijd geworden om een vergiet (zeef) en neteldoek naar boven te halen om de kweeperen te gaan zeven. Doe de neteldoek even in het vergiet, giet er kokend water door, waarna het zeven kan beginnen.

Giet niet alles in één keer door het vergiet omdat het dan moeilijker zal zijn om het sap er goed te laten doorheen lopen. Maar giet er het best beetje bij beetje van de inhoud in je kookpot doorheen. Geef het sap even de tijd om er goed door te lopen, en knijp hierna met lichte druk de neteldoek uit. Zet er zeker niet teveel druk op zodat het sap niet troebel zal worden.

Dit herhaal je tot de kookpot leeg is.

Wat er nu nog rest is van het gefilterde sap dat je hebt opgevangen, 1 liter af te meten, en dit samen met de confituursuiker in een kookpot te doen. Los eerst de suiker op en laat dit mengsel dan goed aan de kook komen. Laat nog enkele minuten doorkoken (4à5 minuten) zodat je mengsel goed kan indikken. Als je de gewenste dikte hebt bereikt kan je de confituur in je potjes overgieten. Je kan dit ook even testen door even met een koffielepel wat van je mengsel op een bordje te doen. Even laten afkoelen en kijken of het resultaat voor jou stevig genoeg is. Zou dit niet zo zijn dan kan je eventueel nog wat pectine of een zakje agar agar toevoegen, maar meestal zal dit niet nodig zijn.

Nog even grondig afschuimen, waarna het tijd is geworden om de hete confituur in propere en gesteriliseerde potjes over te gieten. Keer ze om en laat ze goed afkoelen.

Hierna nog even een etiket aanbrengen, en vanaf hier is het enkel nog genieten....


Kweepeerpittengel

Wie al eens last heeft van een gevoelige huid, die gemakkelijk kloofjes durft te vertonen, en dit net nog iets meer gedurende de herfst- en winterperiode, zou eens een kweepeerpittengel moeten uitproberen. Misschien een raar idee, zal je misschien wel denken, maar nochtans een zeer goede hulp hiervoor.

Hoe ga je te werk?

Indien je bij het vorige recept je klokkenhuisjes uit je kweeperen hebt gehaald, dan kan je hiervan nu de pitjes gaan verzamelen. Heb je dit niet gedaan, dan haal je nu even de kweepeerpitten uit de peren. Vervolgens doe je de kweeperen in een potje en giet je er alcohol (bv. jenever) over, tot net boven de pitten. De volgende dagen zal je merken dat er zich een gel over de pitten vormt, die dus zoals ik al zei, een weldaad is voor kloven aan handen en voeten. Gebruik enkel de gel, en laat de pitten zitten in je potje.

Wanneer je ziet dat er bijna geen gel meer over is, overgiet je deze weer met je alcohol tot ze weer net onder staan. Aangezien er hier met alcohol gewerkt wordt, ook aan conserveermiddel, kan je deze kweepeerpittengel makkelijk een jaar, tot zelfs langer, bewaren.

Hou er wel even rekening mee dat alcohol kan prikken, zeker bij een gevoelige huid.

Wat je dan zou kunnen doen is i.p.v. alcohol, gewoon water te gaan gebruiken. Je past eigenlijk net hetzelfde toe als hierboven beschreven, maar je uiteindelijke gel zal natuurlijk niet zo lang bewaarbaar blijven, aangezien er hier niet met alcohol wordt gewerkt.


En wie nu nog niet genoeg heeft van de kweepeer, in al haar soorten en vormen, moet beslist eens een kijkje nemen bij nog een andere soort, de Welwezens.

Hebben deze laatste je nieuwsgierig gemaakt neem dan beslist eens een kijkje bij www.welwezen.be of www.debottelarij.be. Het lukt even niet om jullie met de link er meteen naartoe te loodsen, maar het is wel eens de moeite om even een kijkje te gaan nemen.

Geplaatst door Cindy Bex - Herboriste/kruidenverwerkster.