Geprikkeld door de natuur

Geprikkeld door de natuur

"Geprikkeld door de Natuur"

Binnenkort verschijnt onze eerste blog!

Maak je eigen kruidenkussen

Kruidenverwerking & receptenPosted by Marc Fourier Mon, September 24, 2018 13:28:02
Vang de ontspannende kracht van de natuur in een kussen

Iedereen heeft al wel eens ooit het gevoel ervaren van rusteloos te zijn, en bijgevolg de slaap niet te kunnen vatten door allerlei muizenissen die in het hoofd rond spoken.
Uren lang wakker liggen, naar het plafond staren, van de ene zij op de andere draaien in de hoop dat Klaas Vaak toch stilletjes aan zijn intrede zal beginnen maken. Maar toch moeten vaststellen dat ondanks alle verwoede pogingen het inslapen echt niet lukt....
Zelf heb ik, tijdens deze onrustige periode, waarin ik mij momenteel bevindt en vaak ook moeite heb om de slaap te vatten, een oud gebruik uit de kast gehaald. Met naald en draad, restjes stof en de zalige geuren van gedroogde kruiden ben ik aan de slag gegaan met als eindresultaat een lekker geurend kruidenkussentje.


Op het idee kwam ik toen ik enkele weken geleden genoot van het plukken van hopbelletjes. Hopbelletjes die vroeger, ten tijde van de volksgeneeskunde, maar zeker ook door wetenschappelijke studies een kalmerende werking worden toegeschreven, en bijgevolg ook kunnen worden ingezet bij nerveuze rusteloosheid en (in)slaapstoornissen.
En dan ook terecht kwamen in de gekende "hopkussentjes". Doe hier nog andere werkzame kruiden bij, die een rustgevende en ontspannende werking hebben zoals bv. lavendel (Lavendula angustifolia), citroenmelisse (Melissa officinalis), passiebloem (Passiflora incarnata), lindebloesem (Tillia sp.), rozenknoppen- of blaadjes (Rosa sp.),... en je krijgt helemaal de ontspannende kracht van de natuur in een heerlijk geurend kruidenkussen.


Hoe ga je nu te werk?

Eigenlijk heb je er niet zoveel voor nodig...enkel wat engelengeduld als je zelf niet zo vaardig bent met naald en draad, maar gebruik maken van een naaimachine is natuurlijk ook mogelijk. Persoonlijk heb ik er alvast van genoten om zelf met naald en draad aan de slag te gaan, en om uiteindelijk ook nog tot de ontdekking te komen dat het naaien op zich mij eigenlijk rust brengt.

Maar goed, je eigen kruidenkussen maak je zo groot of zo klein als je zelf wil. Hoe groter, hoe meer stof je natuurlijk zal nodig hebben, net zoals de hoeveelheid aan gedroogde kruiden. Misschien heb je ook nog wel ergens stofresten liggen, of zelfs gedroogde kruiden die al een tijd over gebruiksdatum zijn, en misschien niet echt meer geschikt zijn om te gebruiken in een kruidenthee (infuus), maar nog wel goed kunnen dienen voor je kruidenkussen.

Aan de slag.

Zelf verkies ik om te werken met een binnenkussen, meestal uit dun linnen of katoen. Met daaromheen een buitenhoes van zacht linnen of katoen. Als afwerking kan je er eventueel voor kiezen om gebruik te maken van een rits. Voor het binnenkussen kan dit zeker handig zijn als je de kruiden na een bepaalde tijd zou willen vervangen door verse.
Het buitenkussen kan eventueel ook afgewerkt worden met knoopjes of een rits om het kussen te sluiten. Je kan hiervoor ook wel de nodige inspiratie opdoen op Pinterest!

Naast de nodige stoffen heb je ook nog een kruidenmengeling nodig voor het vullen van het binnenkussen. Kies hiervoor zeker kruiden met een rustgevende en ontspannende werking (zoals hierboven aangegeven), aangezien wij dit effect willen bereiken met ons kruidenkussen.

Als je zover bent, knip je de stof (2 delen) uit op de gewenste grootte. Eventueel kan je hiervoor een kartelschaar gebruiken om gemakkelijk uitrafelen van de stof te voorkomen. Vervolgens leg je de stof op elkaar en kan je dit eventueel nog vast zetten met kopspelden.
Naai nu de delen aan elkaar, maar laat een stukje open voor de vulling en keer eventueel binnenstebuiten. Tijd om je gekozen kruiden goed door elkaar heen te mengen en het binnenkussen hiermee op te vullen. Geniet tegelijkertijd even van de heerlijke aroma's die zich verspreiden met het mengen van kruiden. Wat je nu nog rest is de opening dicht te naaien (tenzij je met een rits hebt gewerkt).

Knip de buitenhoes op maat, leg de goede kanten op elkaar en naai vervolgens drie zijden dicht. Ik geef er persoonlijk ook de voorkeur aan om mijn buitenhoes zeker niet te groot te maken, het liefst nog maak ik dit iets kleiner van grootte dan het binnenkussen, om er zo voor te zorgen dat mijn buitenkussen straks goed is opgevuld.
Keer terug binnenstebuiten. Stop het kruidenkussen erin, naai de opening dicht, zet er een rits in of naai er knopen aan.
Proficiat! Je hebt nu een volledig zelf gemaakt kruidenkussen...niets boven "handmade".
En net zoals mezelf, rest het je nu enkel nog om even uit te testen of het werkt. Leg je kruidenkussen op of onder je hoofdkussen, lees ik in verschillende artikels, maar zeker in de buurt van je hoofd. Persoonlijk werkt het voor mij het best wanneer ik het gebruik op het hoofdkussen omdat door de druk van mijn hoofd en de lichaamswarmte de kalmerende, ontspannende en harmoniserende aroma's van de kruiden vrijkomen. Wanneer je nu het best de kruiden vervangt is ook voor mij nog even afwachten, maar persoonlijk zou ik aanraden van deze te vervangen wanneer ze geen geur meer afgeven. Kruiden zoals lavendel die vaak ook worden verwerkt in geurzakjes, en hun geur niet meer lijken af te geven, kan je even terug wat lichtjes kneuzen door met je handen op het zakje wat lichte druk uit te oefenen, waarna het zakje weer geur zal afgeven. Misschien is dit ook wel het proberen waard bij het kruidenkussen. En eventueel zou je ook nog enkele druppeltjes essentiƫle olie van lavendel op je kussen kunnen druppelen, maar gebruik dit eerder spaarzaam omdat dit toch wel een zeer geconcentreerd goedje is.

Zelf zou ik een kruidenkussen ook wel durven aanraden voor baby's en jonge kinderen die ook al wel eens onrustig zijn of stress ervaren, iets wat in onze huidige maatschappij toch zeker wel van toepassing is, en zeker toch ook op zoek zijn naar een plekje van geborgenheid in hun bed. Heel vaak heeft het omarmen van een pop of knuffelbeer voor hen een psychologisch en troostend effect....voegen wij hierbij nog de effecten die de aroma's van kruiden kunnen teweegbrengen dan kunnen baby's en jonge kinderen zeker baat hebben bij het gebruik van een kruidenkussen. Of geef je creativiteit de vrije loop en maak misschien een kruidenknuffel voor je kapoen.

Mijn kruidenkussen vertoeft al lang niet meer enkel op mijn hoofdkussen, maar heeft ondertussen ook de weg gevonden naar de slaapkamers van onze dochters die blijkbaar heel erg genieten van de geurige aroma's die vrijkomen, en zoals zij zelf zeggen, hun rustig maken.

Veel succes en hopelijk sweat dreams!

Cindy