Geprikkeld door de natuur

Geprikkeld door de natuur

"Geprikkeld door de Natuur"

Binnenkort verschijnt onze eerste blog!

Recepten met Kweepeer

Kruidenverwerking & receptenPosted by Marc Fourier Mon, October 29, 2018 13:09:53

In opvolging van mijn vorige blog, kan je hier enkele receptjes met kweepeer terug vinden. Vorig jaar waren de kweeperen eerder zeldzaam te vinden, maar gelukkig is dat dit jaar wel even anders, en zijn ze overvloedig aanwezig. Ook nu nog worden kweeperen aangeboden en heb je nog even de kans om ermee aan de slag te gaan.

Doe je dit, vergeet dan zeker ook niet te genieten van de heerlijke geur die je keuken in korte tijd zal vervullen, en je instant gelukkig maakt. En deze magie zal alleen nog maar groter worden wanneer je een dag later, bijvoorbeeld kan genieten van je eigen "gouden" klompje op je boterham!

Kweepeerconfituur

Wat heb je nodig?

1,5 kg kweeperen (ongeschild)
1 kg confituursuiker (1 kg suiker op 1 kg fruit)
2 eetlepels citroensap
water
eventueel pectine of agar agar (indien het eindresultaat nog niet de gewenste dikte heeft)

Het nadeel van deze confituur is dat er met suiker wordt gewerkt, dus indien er iemand suggesties heeft om dit te vermijden, maar met als resultaat toch een lekkere confituur, hoor ik het graag!

Hoe ga je te werk?

Wie nog nooit een kweepeer van dichtbij heeft gezien of aangeraakt, zal wellicht merken dat de kweepeer is gehuld in een jasje van precies wel donzen haartjes. Ze zullen er niet zo blij mee zijn, maar voor aleer de kweeperen kunnen gaan genieten van een koude douche, zullen zij even van dit donzige jasje moeten worden ontdaan.

Dit doe je het best door over de kweeperen heen te wrijven met bv. een keuken-handdoek. Je zal zien dat de donzige haartjes verdwijnen als sneeuw voor de zon. Tijd om de kweeperen te spoelen onder de waterkraan, en ze nadien (met schil) te verdelen in 4 delen.

Om het nog wat makkelijker te maken hoef je zelfs het klokkenhuis met pitjes niet te verwijderen. Doe je dit liever wel, hou ze dan toch even apart om er later een Kweepeerpittengelmee te maken. Nog even de poepjes en hoofdjes van de kweeperen verwijderen, waarna het tijd is geworden voor de volgende stap.

Het volgende wat je doet is je delen kweepeer in schijfjes snijden van ongeveer 5 mm dikte. Vervolgens is het tijd geworden om je kookpot naar boven te halen.

Doe je kweepeerschijfjes in de kookpot en zet ze vervolgens net onder water. Voeg nog even de eetlepels citroensap toe, en breng dit aan de kook.... (geniet ook even van de lekkere geurtjes in je keuken). Laat dit dan nog even zachtjes doorkoken gedurende ongeveer 1,5 uur met het deksel op de kookpot. Hou er ook wel even rekening mee dat de kooktijd o.a. zal afhangen van de rijpheid van de peren en de dikte van de schijfjes.

Wanneer je merkt dat de kweeperen net niet uit elkaar lijken te vallen, is het tijd geworden om je kookpot van het vuur te halen.

Zet je kookpot nu op een min of meer frisse plaats en laat gedurende een nachtje (ongeveer 12 uur) rusten.

De volgende morgen....

is het tijd geworden om een vergiet (zeef) en neteldoek naar boven te halen om de kweeperen te gaan zeven. Doe de neteldoek even in het vergiet, giet er kokend water door, waarna het zeven kan beginnen.

Giet niet alles in één keer door het vergiet omdat het dan moeilijker zal zijn om het sap er goed te laten doorheen lopen. Maar giet er het best beetje bij beetje van de inhoud in je kookpot doorheen. Geef het sap even de tijd om er goed door te lopen, en knijp hierna met lichte druk de neteldoek uit. Zet er zeker niet teveel druk op zodat het sap niet troebel zal worden.

Dit herhaal je tot de kookpot leeg is.

Wat er nu nog rest is van het gefilterde sap dat je hebt opgevangen, 1 liter af te meten, en dit samen met de confituursuiker in een kookpot te doen. Los eerst de suiker op en laat dit mengsel dan goed aan de kook komen. Laat nog enkele minuten doorkoken (4à5 minuten) zodat je mengsel goed kan indikken. Als je de gewenste dikte hebt bereikt kan je de confituur in je potjes overgieten. Je kan dit ook even testen door even met een koffielepel wat van je mengsel op een bordje te doen. Even laten afkoelen en kijken of het resultaat voor jou stevig genoeg is. Zou dit niet zo zijn dan kan je eventueel nog wat pectine of een zakje agar agar toevoegen, maar meestal zal dit niet nodig zijn.

Nog even grondig afschuimen, waarna het tijd is geworden om de hete confituur in propere en gesteriliseerde potjes over te gieten. Keer ze om en laat ze goed afkoelen.

Hierna nog even een etiket aanbrengen, en vanaf hier is het enkel nog genieten....


Kweepeerpittengel

Wie al eens last heeft van een gevoelige huid, die gemakkelijk kloofjes durft te vertonen, en dit net nog iets meer gedurende de herfst- en winterperiode, zou eens een kweepeerpittengel moeten uitproberen. Misschien een raar idee, zal je misschien wel denken, maar nochtans een zeer goede hulp hiervoor.

Hoe ga je te werk?

Indien je bij het vorige recept je klokkenhuisjes uit je kweeperen hebt gehaald, dan kan je hiervan nu de pitjes gaan verzamelen. Heb je dit niet gedaan, dan haal je nu even de kweepeerpitten uit de peren. Vervolgens doe je de kweeperen in een potje en giet je er alcohol (bv. jenever) over, tot net boven de pitten. De volgende dagen zal je merken dat er zich een gel over de pitten vormt, die dus zoals ik al zei, een weldaad is voor kloven aan handen en voeten. Gebruik enkel de gel, en laat de pitten zitten in je potje.

Wanneer je ziet dat er bijna geen gel meer over is, overgiet je deze weer met je alcohol tot ze weer net onder staan. Aangezien er hier met alcohol gewerkt wordt, ook aan conserveermiddel, kan je deze kweepeerpittengel makkelijk een jaar, tot zelfs langer, bewaren.

Hou er wel even rekening mee dat alcohol kan prikken, zeker bij een gevoelige huid.

Wat je dan zou kunnen doen is i.p.v. alcohol, gewoon water te gaan gebruiken. Je past eigenlijk net hetzelfde toe als hierboven beschreven, maar je uiteindelijke gel zal natuurlijk niet zo lang bewaarbaar blijven, aangezien er hier niet met alcohol wordt gewerkt.


En wie nu nog niet genoeg heeft van de kweepeer, in al haar soorten en vormen, moet beslist eens een kijkje nemen bij nog een andere soort, de Welwezens.

Hebben deze laatste je nieuwsgierig gemaakt neem dan beslist eens een kijkje bij www.welwezen.be of www.debottelarij.be. Het lukt even niet om jullie met de link er meteen naartoe te loodsen, maar het is wel eens de moeite om even een kijkje te gaan nemen.

Geplaatst door Cindy Bex - Herboriste/kruidenverwerkster.
Maak je eigen kruidenkussen

Kruidenverwerking & receptenPosted by Marc Fourier Mon, September 24, 2018 13:28:02
Vang de ontspannende kracht van de natuur in een kussen

Iedereen heeft al wel eens ooit het gevoel ervaren van rusteloos te zijn, en bijgevolg de slaap niet te kunnen vatten door allerlei muizenissen die in het hoofd rond spoken.
Uren lang wakker liggen, naar het plafond staren, van de ene zij op de andere draaien in de hoop dat Klaas Vaak toch stilletjes aan zijn intrede zal beginnen maken. Maar toch moeten vaststellen dat ondanks alle verwoede pogingen het inslapen echt niet lukt....
Zelf heb ik, tijdens deze onrustige periode, waarin ik mij momenteel bevindt en vaak ook moeite heb om de slaap te vatten, een oud gebruik uit de kast gehaald. Met naald en draad, restjes stof en de zalige geuren van gedroogde kruiden ben ik aan de slag gegaan met als eindresultaat een lekker geurend kruidenkussentje.


Op het idee kwam ik toen ik enkele weken geleden genoot van het plukken van hopbelletjes. Hopbelletjes die vroeger, ten tijde van de volksgeneeskunde, maar zeker ook door wetenschappelijke studies een kalmerende werking worden toegeschreven, en bijgevolg ook kunnen worden ingezet bij nerveuze rusteloosheid en (in)slaapstoornissen.
En dan ook terecht kwamen in de gekende "hopkussentjes". Doe hier nog andere werkzame kruiden bij, die een rustgevende en ontspannende werking hebben zoals bv. lavendel (Lavendula angustifolia), citroenmelisse (Melissa officinalis), passiebloem (Passiflora incarnata), lindebloesem (Tillia sp.), rozenknoppen- of blaadjes (Rosa sp.),... en je krijgt helemaal de ontspannende kracht van de natuur in een heerlijk geurend kruidenkussen.


Hoe ga je nu te werk?

Eigenlijk heb je er niet zoveel voor nodig...enkel wat engelengeduld als je zelf niet zo vaardig bent met naald en draad, maar gebruik maken van een naaimachine is natuurlijk ook mogelijk. Persoonlijk heb ik er alvast van genoten om zelf met naald en draad aan de slag te gaan, en om uiteindelijk ook nog tot de ontdekking te komen dat het naaien op zich mij eigenlijk rust brengt.

Maar goed, je eigen kruidenkussen maak je zo groot of zo klein als je zelf wil. Hoe groter, hoe meer stof je natuurlijk zal nodig hebben, net zoals de hoeveelheid aan gedroogde kruiden. Misschien heb je ook nog wel ergens stofresten liggen, of zelfs gedroogde kruiden die al een tijd over gebruiksdatum zijn, en misschien niet echt meer geschikt zijn om te gebruiken in een kruidenthee (infuus), maar nog wel goed kunnen dienen voor je kruidenkussen.

Aan de slag.

Zelf verkies ik om te werken met een binnenkussen, meestal uit dun linnen of katoen. Met daaromheen een buitenhoes van zacht linnen of katoen. Als afwerking kan je er eventueel voor kiezen om gebruik te maken van een rits. Voor het binnenkussen kan dit zeker handig zijn als je de kruiden na een bepaalde tijd zou willen vervangen door verse.
Het buitenkussen kan eventueel ook afgewerkt worden met knoopjes of een rits om het kussen te sluiten. Je kan hiervoor ook wel de nodige inspiratie opdoen op Pinterest!

Naast de nodige stoffen heb je ook nog een kruidenmengeling nodig voor het vullen van het binnenkussen. Kies hiervoor zeker kruiden met een rustgevende en ontspannende werking (zoals hierboven aangegeven), aangezien wij dit effect willen bereiken met ons kruidenkussen.

Als je zover bent, knip je de stof (2 delen) uit op de gewenste grootte. Eventueel kan je hiervoor een kartelschaar gebruiken om gemakkelijk uitrafelen van de stof te voorkomen. Vervolgens leg je de stof op elkaar en kan je dit eventueel nog vast zetten met kopspelden.
Naai nu de delen aan elkaar, maar laat een stukje open voor de vulling en keer eventueel binnenstebuiten. Tijd om je gekozen kruiden goed door elkaar heen te mengen en het binnenkussen hiermee op te vullen. Geniet tegelijkertijd even van de heerlijke aroma's die zich verspreiden met het mengen van kruiden. Wat je nu nog rest is de opening dicht te naaien (tenzij je met een rits hebt gewerkt).

Knip de buitenhoes op maat, leg de goede kanten op elkaar en naai vervolgens drie zijden dicht. Ik geef er persoonlijk ook de voorkeur aan om mijn buitenhoes zeker niet te groot te maken, het liefst nog maak ik dit iets kleiner van grootte dan het binnenkussen, om er zo voor te zorgen dat mijn buitenkussen straks goed is opgevuld.
Keer terug binnenstebuiten. Stop het kruidenkussen erin, naai de opening dicht, zet er een rits in of naai er knopen aan.
Proficiat! Je hebt nu een volledig zelf gemaakt kruidenkussen...niets boven "handmade".
En net zoals mezelf, rest het je nu enkel nog om even uit te testen of het werkt. Leg je kruidenkussen op of onder je hoofdkussen, lees ik in verschillende artikels, maar zeker in de buurt van je hoofd. Persoonlijk werkt het voor mij het best wanneer ik het gebruik op het hoofdkussen omdat door de druk van mijn hoofd en de lichaamswarmte de kalmerende, ontspannende en harmoniserende aroma's van de kruiden vrijkomen. Wanneer je nu het best de kruiden vervangt is ook voor mij nog even afwachten, maar persoonlijk zou ik aanraden van deze te vervangen wanneer ze geen geur meer afgeven. Kruiden zoals lavendel die vaak ook worden verwerkt in geurzakjes, en hun geur niet meer lijken af te geven, kan je even terug wat lichtjes kneuzen door met je handen op het zakje wat lichte druk uit te oefenen, waarna het zakje weer geur zal afgeven. Misschien is dit ook wel het proberen waard bij het kruidenkussen. En eventueel zou je ook nog enkele druppeltjes essentiële olie van lavendel op je kussen kunnen druppelen, maar gebruik dit eerder spaarzaam omdat dit toch wel een zeer geconcentreerd goedje is.

Zelf zou ik een kruidenkussen ook wel durven aanraden voor baby's en jonge kinderen die ook al wel eens onrustig zijn of stress ervaren, iets wat in onze huidige maatschappij toch zeker wel van toepassing is, en zeker toch ook op zoek zijn naar een plekje van geborgenheid in hun bed. Heel vaak heeft het omarmen van een pop of knuffelbeer voor hen een psychologisch en troostend effect....voegen wij hierbij nog de effecten die de aroma's van kruiden kunnen teweegbrengen dan kunnen baby's en jonge kinderen zeker baat hebben bij het gebruik van een kruidenkussen. Of geef je creativiteit de vrije loop en maak misschien een kruidenknuffel voor je kapoen.

Mijn kruidenkussen vertoeft al lang niet meer enkel op mijn hoofdkussen, maar heeft ondertussen ook de weg gevonden naar de slaapkamers van onze dochters die blijkbaar heel erg genieten van de geurige aroma's die vrijkomen, en zoals zij zelf zeggen, hun rustig maken.

Veel succes en hopelijk sweat dreams!

Cindy