Geprikkeld door de natuur

Geprikkeld door de natuur

"Geprikkeld door de Natuur"

Binnenkort verschijnt onze eerste blog!

Een toevallige ontmoeting met de Hop.

Op ontdekking door de natuurPosted by Marc Fourier Wed, September 12, 2018 15:37:38
Vandaag, tijdens een korte wandeling, op zoek naar wat innerlijke rust, was hij daar....de hop oftewel Humulus lupulus. De ene keer al liggend en/of hangend over een omheining, de andere keer zich klimmend en omhoog wurgend langsheen een meidoorn. Men zegt dan ook al wel eens "net zoals een wolf zijn prooi wurgt". "Lupulus" zou dan ook afkomstig zijn van "lupus" wat net zoveel betekent als "wolf".

Maar goed, vandaag kwam deze "wolf" geheel onverwacht en zeer rijkelijk op mijn pad terecht, en ik besloot dan ook om wat van deze mooi ogende hopbelletjes te plukken.
Meteen een test, want vroeger werd er wel eens verteld dat hoppluksters nogal eens last hadden van slaperigheid...want je weet het of niet, onze hop heeft ondermeer kalmerende en slaapwekkende eigenschappen. Dus als je als eens wat last hebt van zenuwachtigheid, rusteloosheid, spanning,... en hierdoor maar moeilijk de slaap kan vatten dan zou je voor het slapengaan 1 tas thee (infuus) kunnen drinken van gekneusde hopbellen. Je neemt hiervoor 1 eetlepel of 0,5 g gekneusde hopbellen per tas, overgiet dit met het aan de kook gebrachte water (enkele tellen laten afkoelen), en laat dit vervolgens 5 minuten trekken. Nog even afzeven en klaar!
Ben je nu niet meteen te vinden voor de smaak van deze thee dan kan je altijd nog wat andere kruiden aan toevoegen zoals bijvoorbeeld: een klein beetje Citroenmelisse (Melissa officinalis), Echte valeriaan (Valeriana officinalis) of Echte lavendel (Lavendula angustifolia),.... Let wel even op dat je spaarzaam omspringt met het toevoegen van lavendel om te voorkomen dat je blijft zitten met een zeepsmaak in je mond.
En als kruidenthee (infuus) nu toch niet echt je ding is, bestaat er ook nog zoiets geweldigs als een hopkussentje.
Hoe dat werkt kan je lezen in een volgende blog.


Te gast tijdens het Grote Vogelweekend

Op ontdekking door de natuurPosted by Marc Fourier Mon, January 29, 2018 17:57:11
Zondagmorgen, 28 januari 2018. Al vroeg uit de veren, even het zand uit de ogen wrijven en tijd nemen voor een ontbijtje, tijdens een toch wat koude ochtend vandaag.
Na het verdere ochtendritueel staat er aan tafel een toffe doos met A4-formulieren op mij te wachten...Onze nieuwe flyers van "Natuurprikkels" zijn er, maar dienen nog te worden voorzien van een plooitje hier, en een plooitje daarsmiley
Nog net op tijd klaar om straks mee op pad te trekken naar het Domein Kiewit te Hasselt.

Het is net middag geweest wanneer wij met gans ons gezin richting Kiewit rijden. Vandaag worden wij verwacht bij het Bezoekerscentrum van Natuurpunt Limburg Vzw, om er als vrijwilligers mee aan de slag te gaan tijdens het "Grote Vogelweekend". Van het kinderatelier "Vogelblije voederbolletjes" (een naam die onze jongste dochter had bedacht) hadden wij totaal geen idee of er al dan niet veel opkomst zou gaan zijn.
Natuurpunt Limburg had alvast voor het nodige materiaal gezorgd. Zelf telde ik al 40 yoghurtpotjes (een ruim aantal, dachten wij bij onszelf) bij elkaar, om straks een idee te hebben van het aantal kinderen die zouden zijn gepasseerd. Maar wat wij toen nog niet wisten was dat wij onze handen meer dan vol zouden gaan hebben.....

Om 14u trippelden de eerste creatievelingen vol enthousiasme het zaaltje binnen. Zij vonden het helemaal niet erg om met hun vingers in het water te zitten, gelatineblaadjes uit te knijpen, met de vogelzaadjes aan de slag te gaan...Meer nog, de meerderheid toonde zelfs interesse voor de informatie die zij meekregen. Met een beetje hulp herkenden de meesten zaadjes zoals het zonnebloemzaad, en mais was voor hen ook duidelijk herkenbaar als het voer van de kippen! Er werd ook wat getoverd...want onze allerkleinste tovenaars zorgden er op 1-2-3 voor dat het gelatineblaadje verdwenen was in het warme watersmiley, hocus, pocus, pats...en dat zelfs zonder toverstaf!


Het binnen trippelen verging al snel in een komen en gaan van grootouders, ouders en kinderen of kleinkinderen. Gelukkig had ik bij onze aankomst de verwarming al enkele graden minder gezet, maar toch had ik het behoorlijk warm. Vooral mijn beide wangen voelden aan als hete kooltjes, precies vapeurs, warmteopwellingen en ook onze stemmetjes kregen heel wat te verduren tijdens deze 2,5 uren.
Van de 40 yoghurtpotjes die ik bij aanvang had klaar gezet, bleef al snel niets meer over, maar gelukkig hadden wij er nog wel wat in de wachtrij.....Bakbloem, gelatine en vogelzaad geraakten uitgeput, maar gelukkig hadden wij zelf ook nog wat extra's voorzien en kon KoeVert ons nog wat bakbloem aanleveren. Toch wel opluchting op de gezichtjes wanneer Marc (mijn echtgenoot) met de verse bakbloem kwam aanlopen en de "Vogelblije voederbolletjes" tot een goed einde konden worden gebracht.

Uiteindelijk hadden wij een toch wel wat schrapende keel, was ons energiepeil toch wel wat naar beneden gezakt, maar zijn wij achteraf met een fijn en goed gevoel naar huis terug gekeerd. Wij hebben genoten van de aanwezigheid van ouders, grootouders en kinderen. Hebben weer een klein deeltje van onze passie voor de natuur met iedereen die er was kunnen delen, maar bovenal hebben wij zeer mooie reacties van jullie mogen ontvangen die dag. Reacties die toch wel bevestigen dat wij met ons nog vrij jonge bijberoep "Natuurprikkels" goed op weg zijn, en ons vooral een stimulans geven om dit verder proberen uit te bouwen in de toekomst!

Bedankt voor jullie komst, bedankt om ons in het Bezoekerscentrum van Natuurpunt Limburg Vzw een bezoekje te brengen, bedankt om samen met jullie (klein)kinderen en met ons aan de slag te gaan, en vooral ook bedankt om te zorgen voor jullie eigen "Vogelblije voederbolletje"! Nu is het weer even wachten tot het weer wat kouder wordt...en niet wanhopen....want geen vogeltje wil niet zeggen dat ze er niet zijn, of dat zij in de toekomst niet zullen komen. Wij deden er bij onze nieuwe woonplaats toch wel even over om de vogeltjes aan te trekken in onze tuin. Het eerste jaar was er bij ons ook wat wanhoop, het tweede jaar kwam er hier en daar al een vogeltje piepen, en ondertussen wemelt het van de huismussen, zitten er koolmeesjes, pimpelmeesjes, roodborstjes, en ook de vink mogen wij niet vergeten... Dus blijven volhouden en je tuin aantrekkelijk maken voor de vogels is hier de boodschap!

Misschien tot een volgende keer! Wij kijken er alvast naar uit!